вівторок, 29 січня 2019 р.

Бій під Крутами

Супроти чужої навали,
Супроти смерті – в стужу , сніг ,
Ось тут вони , ось тут стояли
І всього жменька – триста їх


     Пам'яті цвіту нашого народу , його славним синам і дочкам , що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче , що є в кожного з нас – життя, тим , кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути і викреслити з своєї пам’яті і історії , героям, що впали в страшному бою під Крутами ...
     29 січня 1918 року назва невеликої станції , що розташована на Чернігівщині , ознаменувала відлік нового духовного злету нації , який уже протягом майже століття є націонольним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Вже 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Уніварсал , який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого „ молодшого брата ” . Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом Муравйова на Київ.
      Лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці , створених за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи ім. гатьмана Б.Хмельницького та Студенського куреня ім. Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету , Київського політехнічного інституту та учнів старших класів київських гімназій.
        Учні 8 класу разом з класним керівником Байталохою О.А. відвідали виставку в бібліотеці Клубівського ліцею імені Олега Довгого. Матеріали до виставки підготувала бібліотекар Шарко М.Г., це- статті різних видань, замітки, короткі історичні повідомлення, фотографії та вірші, присвячені героям, що віддали своє життя понад 100 років тому... Учні  познайомилися з  розгорнутою добіркою історичної, документальної та художньої літератури «Крути – наша слава, наша історія".




Немає коментарів:

Дописати коментар